Ahad, 29 Januari 2012

Pemakanan seimbang untuk kesihatan gigi 1


Makanan seimbang

Makanan seimbang adalah pengambilan makanan yang mengandungi kesemua jenis zat makanan iaitu karbohidrat, protein lemak vitamin, garam galian dan air pada kadar dan gabungan yang betul untuk memenuhi keperluan harian seseorang individu. Berikut adalah kepentingan makanan seimbang kepada tubuh badan kita;

n  Memastikan bekalan tenaga mencukupi untuk badan
n  Menentukan tumbesaran, perkembangan fizikal dan mental yang sempurna
n  Membekalkan zat yang diperlukan untuk pemulihan dan pengantian tisu dalam badan
n  Mempercepatkan proses penyembuhan
n  Memastikan badan mempunyai daya tahan yang cukup untuk menentang penyakit
n  Mengekalkan kesihatan badan dan mengelakkan dari penyakit kekurangan zat makanan yang khusus


Peranan karbohidrat dalam pergigian

Ramai yang kurang memahami perkaitan makanan di dalam pergigian. Tetapi mungkin kita pernah mendengar perkaitan makan gula-gula atau makanan yang manis menyebabkan kerosakan gigi. Makanan manis bukan sahaja berunsurkan dari gula sahaja, malahan makanan karbohidrat seperti nasi, roti dan bijirin menjadi punca kerosakan gigi.

Karbohidrat sahaja tidak menyebabkan kerosakan gigi, tetapi bakteria yang menjadikan karbohidrat sebagai subsratnya/makanan. Hasil yang dikeluarkan oleh bakteria iaitu asid dan toksin memusnahkan struktur gigi dan gusi menjadi bengkak.

Karbohidrat jenis sukrosa adalah lebih digemari bakteria berbanding fruktosa (buah-buahan) dan laktosa (susu). Sukrosa seperti gula-gula lambat larut di dalam mulut berbanding minum minuman manis. Ini membuatkan gula-gula lambat hilang dari rongga mulut untuk masuk ke kerongkong. Larutannya akan melekit dan melekat lama di permukaan gigi seterusnya menjadi substrat yang cukup baik untuk bakteria.

Jika gula-gula diambil di antara waktu makan, contohnya, selepas sarapan tanpa memberus giginya, seorang pelajar masuk ke kelas. Di dalam kelas pelajar tersebut mengantuk dan mengambil gula-gula agar dapat menghilang rasa mengantuknya dan meneruskan sesi pembelajarannya. Kemudian, apabila rehat, pelajar mengambil makanan berat seperti nasi lemak serta minuman manis. Gula-gula diambil sekali lagi semasa di dalam kelas di sesi yang seterusnya. Begitu juga di rumah. Proses yang berterusan sehingga ke malam dan pelajar tersebut tidak memberus gigi sehingga dia tidur.

Di dalam mulutnya, sentiasa berkeadaan asid dan mulut berbau. Persekitaran yang berasid ini, meningkatkan pembiakan bakteria. Semakin banyak asid dan toksin dihasilkan sehingga menyebabkan kerosakan gigi dan penyakit gusi. Lebih teruk lagi, pelajar tersebut tidak menjaga kebersihan mulut dengan baik.

Namun, mencegah pengambilan karbohidrat di dalam diet seseorang adalah tidak praktikal kerana karbohidrat merupakan sumber tenaga. Mengurangkan kekerapan dan mengubahsuaikan pola pengambilannya adalah langkah yang bijak untuk mencegah kejadian karies

Tiada ulasan:

Catat Ulasan