Ahad, 5 Februari 2012

Pemakanan seimbang untuk kesihatan gigi 2


Peranan protein, lemak dan galian di dalam pergigian

Protein merupakan komponen penting di dalam pembentukan enamel dan dentin. Kekurangan protein menyebabkan lambat pertumbuhan gigi dan struktur gigi kurang sempurna seperti hipoplasia serta dentin tidak teratur.

Lemak sering dikaitkan dengan kegemukan. Oleh kerana itu, lemak disarankan diambil dalam kuantiti yang sedikit. Di dalam pergigian, lemak membantu proses pencegahan kerosakan gigi dan penyakit gusi. Mungkin anda terkejut mengetahuinya bukan?. Apabila lemak meresap ke dalam permukaan gigi, lapisan permukaan gigi yang berminyak mengurangkan daya penempelan plak gigi (mengandungi bakteria) dan tiada daya sentuh di antara asid plak dengan gigi

Kalsium meningkatkan kekuatan gigi dan tulang dengan bantuan Vitamin D. Manakala fosfat di dalam air liur menjadi penimbal dalam keadaan mulut berasid. Fluorida merupakan unsur yang paling penting apabila berlakunya pemusnahan awal struktur gigi oleh asid. Fluorida akan memasuki struktur gigi yang telah kosong ditinggalkan oleh unsur hydrogen akibat kepekatan asid yang tinggi.


Nasihat diet

Makanan seimbang amat penting di dalam kehidupan seharian. Ia membantu meningkatkan kesihatan gigi dan keseluruhan tubuh. Justeru itu, berikut adalah panduan pengambilan diet yang berkaitan dengan pergigian bagi membantu anda menjalani kehidupan di dalam keadaan yang sihat.
  1. Kurangkan kekerapan memakan karbohidrat yang mudah difermentasikan
  2. Hadkan pengambilan karbohidrat pada waktu makan utama sahaja. Makanan-makanan yang dimakan di antara waktu makan tetap (makanan sampingan/snack) mestilah kurang atau tidak mengandungi karbohidrat yang mudah difermentasikan. Makanan sampingan yang baik adalah seperti buah-buahan, kacang dan keju
  3. Gantikan karbohidrat yang ringkas dengan yang tidak ringkas sebagai penutup hidangan, contohnya gantikan kuih atau makanan yang manis dengan buah-buahan
  4. Jangan mengambil makanan atau minuman bergula sebelum tidur. – minumlah air masak tanpa gula terutama untuk kanak-kanak
  5. Elakkan dari minuman bergula atau menambah gula ke dalam susu yang diberikan kepada bayi dan kanak-kanak dalam botol susuan terutama pada waktu tidur
  6. Elakkan dari makan makanan yang mengandungi “gula tersorok” seperti yang dipek di dalam tin, botol dan bungkusan
  7. Elakkan mengambil ubat-ubatan yang telah dicampur dengan air gula terutama untuk bayi dan kanak-kanak. Jika perlu, pastikan mereka berkumur atau minum air masak setelah mengambil ubat-ubatan tersebut
  8. Kurangkan penggunaan gula pasir dalam semua makanan dan minuman


Rujukan

  1. Murray JJ. Diet and Dental caries. The prevention of dental caries, 2 Ed. New York Oxford University Press, 1989:4-96
  2. Speirs R.L, Beeley J.A. Food and Oral health: Dental caries Dental Update 1992, 4: 100-106
  3. http://ms.wikipedia.org/wiki/Pemakanan_seimbang
  4. http://www.myhealth.gov.my/myhealth/bm/$public/story_images/child/P2T3_piramidmakanan.jpg
  5. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/images/ency/fullsize/1138.jpg

Tiada ulasan:

Catat Ulasan