Ahad, 12 Ogos 2012

Pemakanan di musim perayaan 2


Peranan tuan rumah/penganjur rumah terbuka

Mengeratkan silaturrahim merupakan tujuan utama pengajur rumah terbuka. Slogan 1 Malaysia mempertimbangkan perpaduan antara kaum dan hormat-menghormati tanpa mengira bangsa. Namun adunan kepelbagaian makanan yang dihidangkan juga harus mendukung pendekatan 5M dari Kementerian Kesihatan Malaysia iaitu
  • Mengurangkan gula
  • Mengurangkan garam
  • Mengurang minyak
  • Melebihkan buah-buahan
  • Melebihkan sayur-sayuran

Contohnya, garam hanya boleh diambil 4-6 gram sehari untuk mengelakkan pengumpulan bendalir dalam badan dan membantu mengawal tekanan darah. Bahan-bahan seperti herba boleh diganti sebagai penyedap rasa masakan. Tanpa menggunakan bahan perisa, herba seperti kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang, mempunyai khasiat tersendiri yang baik untuk kesihatan.

Jadikan buah-buahan dan sayuran segar sebagai pemanis mulut. Buah-buahan pelbagai rasa, warna dan bentuk pastinya dapat memikat tetamu. Sayuran yang berserat membantu mengurangkan tahap kolesterol darah di samping tinggi zat mineral. Paling penting, buah-buahan dan sayuran segar dapat membekalkan nutrien yang baik untuk tubuh badan. Sebagai pengajur yang prihatin, hidangkan air kosong bagi yang memerlukan.

Penganjur harus memastikan penyimpanan makanan pada suhu yang sesuai bagi mengelakkan pembiakan bakteria. Makanan yang telah dimasak tetapi tidak dihidang segera seperti puding dan kek hendaklah disejukkan sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk. Jangan mencampurkan makanan yang telah dimasak dengan makanan mentah di dalam peti sejuk kerana ini akan meningkatkan pembiakan bakteria secara pencemaran silang.

Perhatikan cara penyediaan makanan; tentukan makanan yang dimasak secara kukus, rebus dan kurang lemak menjadi perhatian. Pengendalian makanan yang betul dapat membantu tetamu mengelakkan risiko sakit perut, muntah dan cirit-birit. Pastikan juga tangan dibasuh sebelum dan selepas pengendalian makanan. Peralatan dibersihkan sebelum digunakan untuk memasak.

Rancanglah menu yang sesuai tanpa mengenepikan aspek kesihatan terutama tetamu yang mengalami masalah perubatan. Peka terhadap kepelbagaian peringkat umur dan tahap kesihatan tetamu yang bakal hadir ke majlis rumah terbuka.

Di dalam menyambut Hari Raya Aidilfitri, aktiviti fizikal atau senaman masih perlu diteruskan. Lakukan senaman pada hari yang sama jika mendapati terlalu banyak makan. Disiplinkan diri demi kesihatan anda dan demi kesejahteraan bersama.



Rujukan
  1. http://salbeautyhealth.com/blog/?p=299
  2. http://web7.bernama.com/bernama/v5/bm/newsfeatures.php?id=440243
  3. http://www.cikedis.com/tip-pemakanan-sihat-sempena-musim-perayaan
  4. http://www.infosihat.gov.my/isusemasa.php?id=46

Tiada ulasan:

Catat Ulasan