Ahad, 5 Ogos 2012

Pemakanan di musim perayaan 1


Ogos ini, umat Islam bakal meraikan perayaan Hari Raya Aidilfitri. Perayaan yang kini dianggap sebagai perayaan 1 Malaysia pastinya diraikan pelbagai lapisan kaum dan bangsa. Sayugia, masyarakat Malaysia lazim dijemput ke rumah terbuka untuk meraikannya bersama-sama.

Juadah enak yang disediakan membangkitkan selera yang tidak terkata sehingga lupa tentang kesihatan diri. Rata-rata beranggapan bahawa musim perayaan hanya setahun sekali dan inilah masanya untuk makan makanan yang jarang ditemui. Pertambahan kalori melebihi kadar yang diperlukan oleh badan biasanya berlaku di musim perayaan dan ia sukar dielakkan. Amalan sebegini cukup membimbangkan bagi individu yang mengalami masalah perubatan seperti penyakit jantung, diabetes, darah tinggi dan lain-lain.


Pemilihan makanan

Dalam kegembiraan menyambut perayaan, penjagaan kesihatan haruslah diberi tumpuan. Semasa musim perayaan, kebanyakan makanan terdiri daripada makanan yang tinggi lemak, gula berlebihan dan kurang serat. Oleh itu, pemilihan makanan perlu membekalkan nutrien dan khasiat untuk tubuh badan.

Jika terdapat beberapa rumah yang perlu dikunjungi, pilihan makanan yang sama tidak digalakkan. Mencuba pelbagai jenis juadah terutama jamuan jenis bufet hendaklah berwaspada; hadkan kuantiti pengambilan jika ingin merasa semua. Asasnya, jangan makan hingga terlalu kenyang. Sebaik-baiknya makan dalam kuantiti sedikit tetapi kerap.

Kurangkan makan kuih-muih manis dengan pengambilan dalam kuantiti yang sederhana. Pengambilan gula yang sederhana adalah dalam lingkungan 10 sudu teh (50 gram) termasuk gula tersembunyi. Gula yang terkumpul akan bertukar kepada lemak yang menyebabkan kegemukan dan berisiko diabetes, penyakit jantung dan kerosakan gigi.

Selain itu, sediakan ruang khas dalam pinggan untuk diletakkan buah-buahan dan sayuran sebagai sumber serat. Pilihlah buah-buahan dan sayuran segar berbanding makanan dalam tin yang mengandungi tinggi kandungan gula. Serat akan membuatkan rasa kenyang yang berpanjangan dan mengurangkan keinginan untuk makan. Lebih banyak kuantitinya lebih baik, khususnya bagi individu yang mengalami masalah perubatan.

Sebagai tetamu, jangan lupa amalkan minum air kosong berbanding minum air yang bergula apatah lagi air bikarbonat. Sedikit panduan bagi mereka yang sukar kawal selera makan, disarankan agar minum segelas air kosong sebaik-baiknya 10 minit sebelum makan. Ini membuatkan perut terasa penuh dan mengelakkan makan berlebihan. Penting sekali, basuh tangan menggunakan sabun sebelum dan selepas makan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan