Ahad, 19 Februari 2012

Pengambilan makanan untuk pesakit pergigian 2


Cara pemakanan

Pesakit selepas pembedahan dan cabutan gigi memerlukan diet cecair untuk beberapa hari sekurang-kurangnya sehingga proses penyembuhan bermula. Selain memudahkan penelanan makanan, ia mampu mengawal kandungan cecair badan agar dapat membantu proses penyembuhan dari dalam.

Pesakit yang mengalami kepatahan tulang rahang memerlukan diet yang terhad dalam masa beberapa minggu. Bagi pesakit yang mengalami kecederaan atau sedang mengalami rawatan pada gigi anterior dinasihatkan jangan makan makanan yang perlu digigit atau dikoyak

Elakkan dari mengambil makanan yang berempah, minuman keras dan minuman panas yang boleh mengiritasikan kawasan luka. Antara makanan yang tidak dibenarkan makan adalah jenis keras seperti keropok, jenis liat seperti daging dan jenis melekit seperti gula-gula.

Makanan yang diambil hendaklah mudah ditelan, dihadam dan berzat tinggi.Berikut adalah contoh makanan dan minuman yang dicadangkan untuk pesakit selepas cabutan dan pembedahan serta kecederaan:


 Contoh minuman:
Ø  Susu
Ø  Milo
Ø  Bijirin
Ø  Jus
 


Contoh makanan:
Ø  Bubur
Ø  Yogurt
Ø  Jenis Sup
Ø  Buah-buahan lembut 
   (pisang)
Ø  Puding
Ø  Sumber dari tenusu
Ø  Ais Krim
 


Pemakai dentur (gigi palsu) atau aplian ortodontik (jenis boleh tanggal) yang baru perlu belajar mengigit dan mengunyah makanan dengan menggunakan denture/aplian baru. Untuk beberapa hari pada peringkat permulaan dinasihatkan untuk mengambil diet cecair. Kemudian, mencuba memakan makanan pepejal yang telah dipotong kecil-kecil. Beransur-ansur belajar makan semua jenis makanan dan kembali kepada diet yang normal dengan dentur baru

Pesakit aplian ortodontik jenis tetap haruslah mengelak dari memakan makanan yang sangat keras supaya braket dan spring tidak membengkokkan atau putus. Jauhi makanan yang berkariogenik kerana gigi sukar untuk dibersihkan. Antara makanan yang harus dielakkan adalah gula-gula getah, toffee, karamel dan jenis kekacang. Buah-buahan seperti epal hendaklah dipotong kecil-kecil dan sayuran seperti lobak hendaklah dipotong dan dimasak.


Nasihat Umum

Walau apa jua keadaan pesakit pergigian, penggambilan makanan yang berzat amat penting sekali pun di dalam bentuk cecair. Contohnya, bubur nasi dikisar bersama sedikit daging/ayam dan sayur-sayuran serta minuman berjus. Sentiasalah berkumur-kumur setiap kali selepas makan bagi mengeluarkan sisa-sia makanan yang terlekat di celah-celah gigi yang sukar diberus. Sebaik-baiknya gunakanlah ubat kumur yang disyorkan oleh doktor gigi selepas rawatan pembedahan mulut dilakukan.


Rujukan

  1. http://emedicine.medscape.com/article/434875-overview
  1. http://www.dentist.net/orthodontic-diet.asp

Tiada ulasan:

Catat Ulasan