Rabu, 1 Julai 2009

Karies di antara gigi


Pelbagai anggapan bahawa doktor gigi akan sentiasa membuat kerja untuk tampalan gigi. Sebenarnya tidak semua tampalan perlu dilakukan kepada gigi pesakit. Di awal kunjungan ke klinik pergigian, anda akan ditanya tentang kemahuan atau kehendak anda terhadap rawatan pergigian.

Namun tidak semua orang menyatakan tentang masalah dan kehendak rawatan kepada doktor gigi. Bagi aduan gigi berlubang, doktor pergigian akan memastikan kedudukan gigi dan kawasan yang berlubang/karies.

Terdapat beberapa bentuk karies di dalam bidang pergigian. Karies yang paling rumit untuk diberikan tampalan adalah karies di antara gigi, terutamanya gigi belakang. Mengapa karies ini sering berlaku? Ianya bermula dari tabiat penjagaan gigi seseorang individu di mana cara dan kekerapan pemberusan gigi dalam kehidupan seharian. Penggunaan benang pergigian/flos amat penting untuk membantu pembersihan di celah-celah antara gigi.

Karies jenis ini sukar untuk dipastikan kedudukan saraf dan salur darah. Beberapa kes didapati pendedahan pulpa (saraf dan salur darah) berlaku semasa penyediaan gigi dan pembersihan karies. Ini akan menjejaskan kesihatan gigi malahan akan menyebabkan gigi tersebut mati dan kemungkinan sakit.

Pastikan setiap kali selepas makan, berkumur agar makanan mudah keluar dari celah-celah gigi. Jangan gunakan pencungkil gigi kerana ia akan menyebabkan gusi anda luka dan berdarah seterusnya berlaku penyakit gusi (periodontitis).

Berjumpa doktor gigi untuk rawatan penskaleran/cuci gigi. Ini akan membantu anda membersihkan gigi dengan lebih efektif.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan