Khamis, 2 Julai 2009

Tampalan Amalgam



Tampalan Amalgam (YouTube.com) video

7 ulasan:

  1. say hafiz..currently 3rd yr dntl stndt at oversea..nk msk 4th yr 1wk lg..cntik la die tmpl amalgam..saya masa prktik kt patung ada prktis gak tp mase kt klinik jrg org tmpl amlgam coz lg prefer composites..tp alatannya die pkai agak lain je..td nmpk mcm die pkai alat perio je (bkn explorer) utk carving pit & fissure gg tu??btul ek doc??(kalo slh maaf sy bdk br bljr..haha)..tp smue dpnd on skill & kslesaan msg2 dntist kan..huhu

    BalasPadam
  2. Terima kasih di atas komen anda, Mohd Hafiz.
    Tahniah kerana menjadi generasi baru dalam bidang pergigian....

    Buat pengenalan kepada pembaca blog, video ini adalah dari laman web YouTube.com. Paparan ini bertujuan memberi gambaran kepada pesakit tentang tampalan amalgam dimasukkan ke dalam gigi dan diukir kepada morfologi (bentuk) asal gigi tersebut sebelum ia menjadi keras.

    Mohd Hafiz, amlagam dan komposit memang terdapat perbezaaan pendapat. Lebih-lebih lagi apabila membincangkan tentang keburukan amalgam. Walau bagaimanapun, di Malaysia, tampalan amalgam masih digunakan terutama untuk gigi posterior (belakang).

    Peralatan yang digunakan pada paparan di atas, samada explorer atau alat perio, sebenarnya tidak sesuai digunakan untuk membentuk pit dan fisur. Lebih baik gunakan alat yang sesuai agar tidak mencacatkan morfologi asal gigi tersebut.

    Ya, betul... setiap dentis mempunyai teknik dan keselesaan masing-masing.. tetapi jangan lupa kepada teori asal yang dipelajari...

    Terima kasih

    BalasPadam
  3. Ye doc, sgala ape yg dr. ckp saya akn amik buat pegangan..lgpun mmg perlu pun amik experience sdkt sbyk dgn dentist yg dh byk experience..
    insyaAllah saya mmg selalu gune instruments yg septtnya bila buat restoran, kdg2 je kalo terpaksa pkai alat alat lain..ssh btul nk buat restoration yg cntik ni..haha..mklum..bdk baru bljr..

    BalasPadam
  4. Alhamdulillah....
    Bagus la Mohd Hafiz....
    Saya doakan semoga berjaya mengharungi dunia pembelajaran dalam bidang yang mencabar ini....

    BalasPadam
  5. Can someone help me please..im a dental student and neEd an information about the uses of amalgam.whEre can i get the sOurce?tQ

    BalasPadam
  6. You can see more on this issue in this website.... enjoy your reading....

    http://ohd.moh.gov.my/modules/xt_conteudo/index.php?id=49

    BalasPadam
  7. You can see more on this issue in this website.... enjoy your reading....

    http://ohd.moh.gov.my/modules/xt_conteudo/index.php?id=49

    if you can read it, please copy this url....

    1. http://ohd.moh.gov.my/uploads/dental_amalgam.pdf
    2. http://ohd.moh.gov.my/uploads/posiition_statement_on_the_use_of_dental_amalgam.pdf

    BalasPadam