Khamis, 13 Ogos 2009

Dapat gigi baru!Tersenyum pesakit saya apabila mendapat gigi barunya. Seorang wanita, bayang jika tiada gigi.... pastinya tidak menawan lagi... tetapi dengan gigi barunya yang berkilat apabila dia tersenyum membuatkan saya puas sebagai perawat.

Teringat saya pada seorang rakan baik saya. Dia menelifon saya berkenaan proses membuat gigi palsu kepada saya. Dia bertugas di Kuala Lumpur. Pagi tersebut saya sedang bertugas di klinik memantau pelatih saya. Panggilan yang mengejutkan saya membuatkan saya terfikir sejenak... masih ramai lagi masyarakat di luar sana yang tidak memahami proses pergigian terutama gigi palsu.

Rakan baik saya meminta saya menyiapkan gigi palsu ibunya dan diposkan kepadanya apabila siap. Kejutan panggilan masih belum reda.. inikan pula permintaannya yang diluar jangkaan saya. Saya bertanya "Gigi palsu jenis apa?" Dia menjawab "Gigi palsu untuk semua gigi yang telah tiada." Soalan saya yang seterusnya, "Adakah semua gigi telah tiada?" Dia menjawab, "Ya, yang tinggal adalah akar yang berwarna hitam. Kalau dah siap, tolong pos pada mak saya yang berada di Johor ya..."Penjelasan yang boleh saya berikan adalah gigi palsu tidak boleh dilakukan tanpa pesakit datang sendiri ke klinik. Beberapa prosedur harus dilalui iaitu:
1. Pengambilan acuan keseluruhan mulut,
2. Model rahang dibuat seperti di dalam mulut
3. Pembentukan ceper khas,
4. Pengambilan sekali lagi, acuan gigi yang lebih tepat
5. Model rahang yang lebih tepat dibuat
6. Mengukur gigitan mengikut kedudukan rahang semasa mengigit dan berfungsi
7. Menyusun gigi di atas model rahang dengan bantuan lilin
8. Percubaan gigi dimana pesakit mencuba gigi yang belum siap proses
9. Proses membuat gigi palsu diselesaikan
10. Memberi pesakit gigi palsu yang telah siap serta tunjukajar penjagaan gigi palsu
dan gusi
11. Pesakit diminta datang semula ke klinik untuk mengenalpasti masalah semasa memakai gigi palsu selepas seminggu kemudian.

Pesakit dikehendaki datang pada peringkat 1, 4, 6, 8, 10 dan 11. Ini bermaksud perlu beberapa kali utk datang ke klinik pergigian selama 1 bulan jika tiada sebarang masalah. Contohnya, dari kata-kata rakan saya, ibunya masih mempunyai akar gigi. maka, akar gigi tersebut perlulah dibuang dahulu dan perlu menunggu selama hampir 1 bulan untuk memberikan ruang masa kepada gusi pulih. Kemudian, barulah boleh mulakan prosedur rawatan gigi palsu.

Diharapkan dengan penerangan ini, pembaca blog dapat memahami bahawa gigi palsu tidak sewenang-wenangnya dibuat. ia perlu dilakukan dengan baik dan teliti agar dapat memberi keselesaan kepada pemakai. Akhir sekali, gigi palsu tidak boleh diberikan kepada orang lain sebagai pinjaman.....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan